Nemanja Rotar

Knjige

Minotaur

Minotaur je politički triler Nemanje Rotara. Posle nekoliko istorijskih romana koji su se bavili Vizantijom i Balkanom u nekoliko epoha, potom Drugim svetskim ratom, kao i posle veoma čitane romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva, Rotar se okrenuo pripovedanju o iskustvu neposredne stvarnosti srpskog društva od devedesetih godina, preko čitavog vremena tranzicije, do naših dana.

Poslednji Romeji

Poslednji Romeji

Beograd, 22. septembra 2015. – Posle velikog uspeha romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva, koja je u proteklih godinu dana objavljena u dva izdanja i doživela više od 25 javnih promocija, Arhipelag je upravo objavio novu knjigu Nemanje Rotara Poslednji Romeji u ediciji Zlatno runo.

Sutradan posle detinjstva

Sutradan posle detinjstva

“Večan je samo onaj ko nema pojma šta je kalendar, vreme i istorija”, napisao je jedanput “poslednji vojvoda Vojvodine” kako je Mirosalava Antića u jednoj svojoj pesmi nazvao Brana Petrović. Ispričana iz porodičnog i ličnog ugla, sa podacima i foto-materijalom koji se prvi put objavljuju, ova nadasve zanimljiva i neobična knjiga nudi čitaocu nesvakidašnje putovanje kroz pesnikov život.

2000 karaktera

2000 karaktera

Beznadno izgubljen u golemom labirintu Gutembergove galaksije Nemanja Rotar u mnogome dijeli sudbinu s licima o kojima piše također nemoćnima da izbjegnu sudbinu knjige odnosno život pisca. Nema tu nikakve mistifikacije, baš naprotiv. Kroz neprekinuti interes za potku egzistencije kako pisca tako i knjige i njena značenja Rotar se pokazuje ne tek kao vrsni poznavalac životopisa slavnih pisaca i njihovih beskrajnih lektira, već i kao pisac koji snažno i vješto dolazi do same srži, točnije, do priča koja se čitaju bez daha o knjigama koje smo uglavnom lakomo progutali isto onako kao i ovu Nemanjinu.

Senke i dim

Senke i dim

Pišući svoju knjigu eseja ”Senke i dim” pisac Nemanja Rotar vješto izbjegava bilo kakvo utonuće u onaj pretenciozni tok današnje misli koji stremi tome da se kroz možebitnu obnovu ideala drevnih mudrosti dovinemo nekakvoj praktičnoj samo-pomoći.

Poslednja noć na Levantu

Poslednja noć na Levantu

Roman govori o padu Carigrada pod Turke 1453. godine. Prikazuju se poslednji dani jedne velike i dugoveke kulture i države tok opsade kao i najuzbudljiviji časovi borbe za Carigrad.

Netrpeljivost

Netrpeljivost

Netrpeljivost, novi roman pisca knjige Poslednja noć na Levantu, jeste pančevački roman i roman o Pančevu. U njemu se uspostavlja sugestivna slika Pančeva u doba Drugog svetskog rata.

Dnevnik ljudoždera

Dnevnik ljudoždera

Novi romanom Nemanja Rotar čini odmak od svog dosadašnjeg proznog stvaralaštva i osvaja prostore citatnosti i intertekstualnosti, definisane pripovednim glasom jednog ljutitog, besnog nezadovoljnika čija se pozicija može porediti sa onom u kojoj se nalazio pripovedač Zabeleški iz podzemlja, ali je situirana danas i ovde, donoseći ovom romanu dozu hrabrosti i aktuelnosti koje čitalac može osetiti i prepoznati svuda oko sebe.

Buđenje zmaja

Buđenje zmaja

Roman “Buđenje zmaja”, inače prvenac Nemanje Rotara, jeste prvorazredno literarno ostvarenje. Poetički složena i do perfekcije izbrušena knjiga, vrlo neobične prozne arhitektonike, sa poglavljima od kojih je svako pisano na drugačiji način.

U vrtlogu samoće

U vrtlogu samoće

Knjiga eseja “U vrtlogu samoće” predstavlja filozofski bedeker kroz tminu tehnokratski frustriranog sveta i svih duhovnih bespuća savremene civilizacije.