Nemanja Rotar

Kritike

Kritike o knjizi “2000 karaktera”

Beznadno izgubljen u golemom labirintu Gutembergove galaksije Nemanja Rotar u mnogome dijeli sudbinu s licima o kojima piše također nemoćnima da izbjegnu sudbinu knjige odnosno život pisca. Nema tu nikakve mistifikacije, baš naprotiv.

Kritike o knjizi “Sutradan posle detinjstva”

Skoro nismo imali u srpskoj prozi ovako suptilnu i lepu biografiju jednog pesnika, koju piše neko ko mu je blizak i po srodstvu i po vokaciji i po senzibilitetu… Rotar se prosto ogrnuo banatom, zaronio u uspomene i napisao da “nigde na svetu nema ovakvih nebesa kad se na putu ka večnosti slučajno zakače za toranj pa padnu”.

Kritike o romanu “Dnevnik ljudoždera”

Novi romanom Nemanja Rotar čini odmak od svog dosadašnjeg proznog stvaralaštva i osvaja prostore citatnosti i intertekstualnosti, definisane pripovednim glasom jednog ljutitog, besnog nezadovoljnika čija se pozicija može porediti sa onom u kojoj se nalazio pripovedač Zabeleški iz podzemlja, ali je situirana danas i ovde, donoseći ovom romanu dozu hrabrosti i aktuelnosti koje čitalac može osetiti i prepoznati svuda oko sebe.

Kritike o romanu “Netrpeljivost”

Netrpeljivost je uzbudljiva i potresna priča o dvoje mladih ljudi, Srbinu i Nemici, koji usred vrtloga Drugog svetskog rata pokušavaju da sačuvaju ljubav i veru jedno u drugo. Oni se kreću nasuprot struje i sveopšteg potčinjavanja volji svetskih diktatora.

Kritike o romanu “Polednja noć na Levantu”

Rotarov roman je zanimljiv i po tome što pred čitaoca iznosi najuzbudljiviju priču evropske istorije. Posle pada Carigrada, ta istorija više nije bila ista. Nije pao samo veliki grad, nego zajedno sa njim je nestalo i vizantinsko carstvo. Od vizantinske civilizacije i kulture ostala je samo jedna uspomena. Rotar tu prikazuje i poslednje dane velike i dugoveke kulture u nestajanju.