Nemanja Rotar

Sallie Nichols

Putovanje na kraj duše

Impresije o knjizi Seli Nikols “Jung i Tarot”

Moderna civilizacija masmedija, kompjutera, satelita, nuklearnih bojevih glava, plastike i izrazite banalnosti osiromašila je čovekovu emotivnu stranu, tako bitnu za njegov normalan razvoj u okviru celokupne prirode. Naviknuti na matematičke proračune nastale u sterilnom naučnom umu, na intelektualna odmeravanja i sučeljavanja, teorijska proučavanja, beskonačne analize i statistiku, ljudi današnjice ostaju privrženi Bogu Logosu i svaki vid iskoračenja u mistiku i iracionalno tumače kao bespotrebno gubljenje vremena i veliku jeres. Zapravo, nakazna politika ekstremnog bogađenja i sulude trke za što većim profitom, pretvorila je čoveka u robota, koji ne oseća, ne razmišlja ni o čemu drugom do o novcu, osamljuje se i vegetira u džinovskim gragovima – nekropolama širom sveta. Ne postoji žudnja za životom, već žudnja za nestankom, nekrofilna tendencija ka razaranju i svekolikom pustošenju. Egzistencijalna trulež modernih vremena preti da svojim smradom uguši svaku pojavu ljudskosti na ovoj našoj planeti.

Međutim, nije sve izgubljeno i nije baš sve tako katastrofalno. Uvek se na nekom najneočekivanijem mestu ukaže iskra, odnosno zablista tračak nade, nade koja jednog dana može postati realnost. Upravo knjiga Seli Nikols Jung i tarot probuđuje u čitaocu optimistička osećanja. Njeno fantastično arhetipsko putovanje do poslednjih granica sopstva, do konačnog horizonta bitisanja potvrđuje činjenicu da svest, taj majušni segment naše psihe, neće i ne može nikada ugroziti izobilje čudesa i nepredvidivosti što ključaju u našem beskonačnom nesvesnom. A baš će nas ta silina večite promene, što prska iz mračnih uglova bića, osloboditi okoštalih zabluda i normi tehnokratskog sveta. Tarot karte jasno ukazuju na činjenicu da je suština ljudskog postojanja skrivena u mnogobrojnim simbolima prikrivenim u podsvesti, koji se povremeno, u vidu munjevitog bleska, obrate našoj intuiciji. Ukoliko ih pravilno dešifrujemo, postajemo oslobođenji njihove dominacije.

Seli Nikols putovanje kroz Tarot doživljava kao jungoski proces individuacije, odnosno psihičkog sazrevanja ličnosti. S čim god da se sretnemo tokom puta, uglavnom je jedan vid našeg najdubljeg i najvišeg sopstva, jer traot karte kriju simbole iz vremena kada su tajanstveno i iracionalno bili mnogo stvarniji nego danas. One grade most ka drevnoj mudrost koja je pothranjena u svakom od nas i samo čeka da joj ukažemo poverenje i oslobodimo je mraka. Mnoga egzistencijalna pitanja današnjice bila bi kud i kamo bolje rešena da se pozivamo i oslanjamo na naš celokupni duhovni potencijal, a ne samo na jedan njegov deo sadržan u intelektu.

Knjiga Jung i tarot uči nas da je vrhunska spoznaja sveta zapravo snažna aktivnost bića u totalitetu. Svaka karta magičnog špila smernica je ka upotpunjenju naše individualne prirode. Svaka karta nudi različitu sliku, obraćajući se našoj mašti. Svaka slika budi u svesti uspomene na pradomovinu našeg postojanja i okean kolektivnog nesvesnog, taj veličanstveni bunar prošlosti, kako bi ga nazvao Tomas Man, koji oblikuje i učvršćuje celokupan ljudski karakter. Ni jedan pojedinac nije lišen iracionalnih sila ili đavolskog potencijala, niti ljubavi, niti je lišen racionalnosti. Tarot karte jasno ukazuju na činjenicu da se u duboko u nama vodi neprestani dijalog između raznih, međusobno oponentnih simbola. Celokupna drama istinskog postojanja ne odvija se ne pozornici, već iza zavese, prostoru koji je nedostupan svesnom poimanju. Otkrivanjem jedne po jedne tarot karte mi, zapravo, cepamo komad po komad zavese, što se poput koprene nadvila nad nama i onemogućila pravi uvid u smisao bitisanja.

Tek kada ostvarimo valjanu interakciju između svesnog i nesvesnog, tek tada možemo pričati o večnim istinama. Tek kada dosegnemo jedinstveno biće možemo biti odista spokojni da nam ni jedna pojava u prirodi neće biti nejasna niti strašna. Možda je to u potpunosti neostvarljivo, ali što više razmišljamo o tome, sve smo više ubeđeni da empirijska stvarnost zasigurno ima transcendentalnu pozadinu. Što više povezujemo slike iz potiljka vremena shvatamo da primordijalna, prastara mitska misao ima pravu silinu mišljenja. Jedino ona u svojim opasnim razapinjanjima nad svekolikom ponorom univerzuma ima moć da misli biće u totalitetu. A kada neko misli biće u totalitetu, misli ga na najhumaniji način. Jednostavnije rečeno, tek kada povežemo sve simbole iskazane na tarot kartama i iskliznemo u vode mita, tek tada naša ljudskost postaje opravdana, tek tada čovek postaje human.

Ovaj zadatak nimalo nije lak ali vredi zasukati rukave i otisnuti se u pustolovinu, postati bar na trenutak ponovo dete i jurnuti u susret nepoznatom bez ikakvog straha.
Seli Nikols je kroz svoje temeljno istraživanje tarota postavila nove zadatke i odgovornosti pred ljudsku svest. Ona nam je došapnula da je vreme da ponovo osmotrimo svet oko sebe i da zavirimo u našu dušu na jedan nov način, oslobođen od svih naučnih, religijskih i političkih predrasuda. Ona nas je zavela da se otisnemo u pustolovinu otkrivanja novih dimenzija svesnosti. Kao što je tarot pokazao život je proces, život je kretanje; mir nije oslobađanje od oluje već ravnoteža u njegovom centru.

Važno je, dakle hrabro koračati napred u susret maglovitoj i nejasnoj daljini. Ti koraci spoznaje treba da čine naš život, oni moraju da ga oplemene. Cilj je važan samo kao ideja; suštinska stvar je opus koji vodi ka cilju; to je cilj života. (Jung)

Esej iz knjige “U vrtologu samoće”,”Bukur-book”, Pančevo, 2002.


Nemanja Rotar

Nemanja Rotar

Nemanja Rotar, romanopisac, pripovedač i esejista, rođen je 21. avgusta 1972. godine u Pančevu. U rodnom gradu je završio srednju elektro-tehničku školu, a u Beogradu Filološki fakultet na grupi Srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima.